Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym z mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Grzyby zalać wrzątkiem,(Ok.200 ml) moczyć pod przykryciem min.1 godz
Polędwiczki pokroić po skosie tak na ok. 3 cm plastry, rozbić dłońmi , lub bardzo delikatnie tłuczkiem. Oprószyć solą i pieprzem.
Na patelni na rozgrzanym tłuszczu smażyć polędwiczki po ok.1 minutę z każdej strony , przełożyć na talerz.Na tej samej patelni i tłuszczu po polędwiczkach zeszklić cebulę pokrojoną w cienkie piórka, włożyć ponownie polędwiczki ,dodać whisky, następnie grzyby wraz z wodą w w której się moczyły,zalać bulionem (ewentualnie wodą z dodatkiem sosu sojowego) przykryć i dusić ok. 20 min.
Po tym czasie dodać mascarpone, paprykę wędzoną oraz rozdrobniony czosnek , gdy serek się rozpuści dodać śmietankę i gotować aż sos zgęstnieje .
Komentarze