Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym z mascarpone

4.5 (183 ocen)

  • 60 min
  • Dla 2 osób
  • Średni

Idealne danie na niedzielny obiad lub uroczysta kolację

  • 60 min
  • Dla 2 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ok 400 g polędwiczki wieprzowej
    20g grzybów suszonych
    100 ml.śmietanki słodkiej
    1 czubata łyżka serka mascarpone
    Ok 5 łyżek whisky
    1 mała cebula
    mały ząbek czosnku
    Sól ,grubo mielony pieprz
    duża szczypta papryki wędzonej
    250 ml bulionu
Wystaw ocenę:

4.5 (183 ocen)

Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym z mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby zalać wrzątkiem,(Ok.200 ml) moczyć pod przykryciem min.1 godz
    Polędwiczki pokroić po skosie tak na ok. 3 cm plastry, rozbić dłońmi , lub bardzo delikatnie tłuczkiem. Oprószyć solą i pieprzem.
    Na patelni na rozgrzanym tłuszczu smażyć polędwiczki po ok.1 minutę z każdej strony , przełożyć na talerz.Na tej samej patelni i tłuszczu po polędwiczkach zeszklić cebulę pokrojoną w cienkie piórka, włożyć ponownie polędwiczki ,dodać whisky, następnie grzyby wraz z wodą w w której się moczyły,zalać bulionem (ewentualnie wodą z dodatkiem sosu sojowego) przykryć i dusić ok. 20 min.
    Po tym czasie dodać mascarpone, paprykę wędzoną oraz rozdrobniony czosnek , gdy serek się rozpuści dodać śmietankę i gotować aż sos zgęstnieje .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Mascarpone Polędwica wieprzowa Whisky

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować