Polędwiczki wieprzowe w sosie cukiniowym

4.5 (184 ocen)

Chude i rozpływające się w ustach mięso w połączeniu z warzywnym, gęstym sosem tworzy przepyszne danie. Polecam z ziemniaczkami z koperkiem i mizerią

Składniki:


  • 2 małe polędwiczki
    3 łyżki oliwy
    1 cebula
    1 łodyga selera naciowego
    1 duża marchew
    1 duża cukinia
    100 g serka topionego
    sól i pieprz biały do smaku
    koperek do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (184 ocen)

Polędwiczki wieprzowe w sosie cukiniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Cebulę obrać, pokroić w kostkę, wrzucić do rondla. Seler pokroić w drobną kosteczkę, marchew zetrzeć na tarce, dodać do cebuli. Wlać 2 łyżki oliwy i przesmażyć.

    Polędwiczki umyć i osuszyć, pokroić w plastry i lekko rozbić palcami. Warzywa przesunąć na bok, wlać łyżkę oliwy i położyć plastry mięsa. Obsmażyć lekko z obu stron.

    Mięso przykryć warzywami. Cukinię umyć, zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Wrzucić do rondla i równo rozłożyć. Wlać 0,5 szklanki wody i dusić pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie (czas zależy od wielkości kawałków mięsa).

    Następnie położyć na wierzchu kawałeczki serka topionego, nakryć pokrywką i zostawić chwilę na ogniu aby serek się rozpuścić i zagęścił sos. Całość doprawić solą i pieprzem do smaku.

    Polędwiczki w sosie warzywnym podawać z ziemniakami i mizerią, całość posypać koperkiem

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Polędwica wieprzowa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować