Polędwiczki z sosem grzybowym to wykwintne danie, które z łatwością przygotują osoby mało wprawne kulinarnie.
Polędwiczki najlepiej smakują z kaszą jęczmienną, puree ziemniaczanym lub makaronem.
30 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
1 polędwiczka wieprzowa (średniej wielkości)
8 borowików
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
100 ml śmietanki 30 %
1 szkl. mocnego bulionu
1 łyżka oleju do smażenia
koperek do podania
sól, pieprz czarny do smaku
Polędwiczki wieprzowe w sosie borowikowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso pokroić na 1 cm plastry, posypać solą i pieprzem. Obsmażyć na rozgrzanej patelni z obu ston na złoty kolor. Zdjąć mięso z patelni i odłożyć na talerz.
Dodać na patelnię olej, a następnie pokrojoną w piórka cebulę.
Zeszklić cebulę i dodać pokrojony czosnek, smażyć krótko.
Dodać na patelnię oczyszczone i pokrojone borowiki, smażyć 2 minuty.
Dodać polędwiczki i ciepły bulion, gotować ok. 5 minut.
Następnie dodać śmietankę, szczyptę soli i pieprzu, zagotować.
Polędwiczki serwować posypane koperkiem.
Komentarze