Polędwiczki w ziołach - w wolnowarze

4.4 (178 ocen)

Pomysł na bardzo łatwy do przygotowania obiad. Tak przygotowana polędwiczka nie jest może jakimś wyszukanym i wyjątkowym daniem. Ale jest całkiem smaczna, i na dodatek właściwie nie wymaga wielu przygotowań.

Składniki:

  • ok 500 g polędwiczki wieprzowej
    3 łyżki soku z cytryny
    3- 4 ząbki czosnku posiekane
    1 łyżeczka posiekanych igiełek rozmarynu
    1/2 łyżeczki suszonego tymianku
    1/4 łyżeczki pieprzu
    1/4 łyżeczki soli
    oliwa z oliwek
    1 duża cebula
    ziemniaki - po 2 - 3 na osobę (opcjonalnie)
Wystaw ocenę:

4.4 (178 ocen)

Polędwiczki w ziołach - w wolnowarze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Wolnowar nagrzać zgodnie z instrukcją. Polędwiczkę umyć, oczyścić z błon, osuszyć. Obtoczyć w przyprawach, posolić, polać oliwą.
  • image-1n652e7 2. 2.Na dnie misy wolnowaru ułożyć pokrojona w krążki cebulę, na niej umieścić mięso, polać sokiem z cytryny. Jeżeli pieczemy ziemniaki, położyć je obok polędwiczki - w zależności od wielkości przekroić ziemniaki na 4 lub 2 kawałki.
  • 3. 3. Przykryć i gotować w ustawieniu high 4-6 godzin lub ustawieniu low przez 6-8 godzin. Po 4 godzinach sprawdzić czy mięso jest miękkie. Smacznego!

Porady

Przepis nie przewiduje podlewania mięsa, ale myślę, że można dodać 1/4 - 1/3 szklanki czerwonego wytrawnego wina lub bulionu, zyskamy nieco sosu. W oparciu o przepis z Food.com

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Polędwica wieprzowa Wieprzowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować