Polędwiczki w sosie śmietanowo-musztardowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Polędwiczki umyć, oczyścić z błon i pokroić na 2 cm plastry. Każdy kawałek lekko docisnąć dłonią, aby się nieco spłaszczył. Posypać solą i pieprzem.
2.Na patelni rozgrzać oliwę z masłem (najlepiej klarowanym), włożyć polędwiczki i smażyć po kilka minut z każdej strony, aż się zarumienią. Czosnek rozgnieść brzegiem noża i dorzucić na patelnie, smażyć chwilę razem z mięsem. Mięso podlać odrobiną wody i dusić na małym ogniu do miękkości (około 20 minut).
3.W czasie, gdy mięso się dusi, przygotować sos śmietanowo-musztardowy. Do małego rondelka wlać śmietanę, dodać oba rodzaje musztardy, doprawić solą i pieprzem i podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając. Sos powinien być gorący, ale nie powinien się zagotować.
4.Polędwiczki zdejmujemy z patelni, przekładamy na talerz i polewamy sosem śmietanowo-musztardowym.
Komentarze