Polędwiczki w sosie śmietanowo-musztardowym

4.35 (185 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 40 min

Delikatne i soczyste polędwiczki w kremowym, aromatycznym sosie śmietanowo-musztardowym. Świetny pomysł na szybkie i zarazem eleganckie danie.

  • 40 min

Składniki:

  • 600 g polędwiczek wieprzowych
    3 ząbki czosnku
    250 ml śmietany 18%
    2 łyżki musztardy francuskiej (z ziarnami gorczycy)
    1 łyżka musztardy miodowej (ewentualnie delikatesowej)
    sól, pieprz
    oliwa, masło
Wystaw ocenę:

4.35 (185 ocen)

Polędwiczki w sosie śmietanowo-musztardowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Polędwiczki w sosie śmietanowo-musztardowym 1. Polędwiczki umyć, oczyścić z błon i pokroić na 2 cm plastry. Każdy kawałek lekko docisnąć dłonią, aby się nieco spłaszczył. Posypać solą i pieprzem.
  • 2. Na patelni rozgrzać oliwę z masłem (najlepiej klarowanym), włożyć polędwiczki i smażyć po kilka minut z każdej strony, aż się zarumienią. Czosnek rozgnieść brzegiem noża i dorzucić na patelnie, smażyć chwilę razem z mięsem. Mięso podlać odrobiną wody i dusić na małym ogniu do miękkości (około 20 minut).
  • 3. W czasie, gdy mięso się dusi, przygotować sos śmietanowo-musztardowy. Do małego rondelka wlać śmietanę, dodać oba rodzaje musztardy, doprawić solą i pieprzem i podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając. Sos powinien być gorący, ale nie powinien się zagotować.
  • 4. Polędwiczki zdejmujemy z patelni, przekładamy na talerz i polewamy sosem śmietanowo-musztardowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Musztarda Polędwica wieprzowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_12-2015

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować