Polędwiczki w sosie pomidorowym z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso umyć, osuszyć, przyprawić solą i pieprzem. Wstawić do lodówki na 2 godziny. Następnie podsmażyć na 2 łyżkach oleju z każdej strony, zdjąć z patelni.
2.Bułkę tartą utrzeć z posiekaną natką i łyżką oleju. Otrzymaną kruszonką posypać polędwiczki, dociskając. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez ok.25 minut.
3.Na patelni po mięsie zeszklić posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojone na plasterki pieczarki. Dodać koncentrat pomidorowy, pół szklanki wody i łyżkę masła. Dodać pokrojone w grubą kostkę, sparzone i obrane ze skórki pomidory.
4.Podsmażyć kilka minut, aż pomidory zmiękną. Całość przemieszać, doprawić do smaku ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Upieczone polędwiczki pokroić w plastry, ułożyć na pomidorach z pieczarkami, i udekorować listkami bazylii.
Komentarze