Polędwiczki w sosie grzybowym

4.51 (188 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Delikatne mięso w aromatycznym sosie z borowikami

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 polędwiczka wieprzowa
    25 dkg grzybów leśnych, u mnie mrożone odgotowane borowiki, ale mogą być kurki lub inne
    1 cebula
    3/4 szklanki śmietany (u mnie 12%)
    sól, pieprz
    mieszanka ziół z czosnkiem niedźwiedzim
    2 łyżki masła
    zioła prowansalskie
    1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Wystaw ocenę:

4.51 (188 ocen)

Polędwiczki w sosie grzybowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Polędwiczka w sosie 1. Polędwiczkę obficie obsypać pieprzem i ziołami. Odstawić do lodówki, a następnie obsmażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony i odłożyć na deskę.

    Cebulę zeszklić na maśle, dodać masło i grzyby, podsmażyć 2-3 minuty. Śmietanę rozmieszać z 1/4 szklanki wody i 1/2 łyżeczki soli i wlać do grzybów, dodać natkę pietruszki, pieprz, zagotować, dodać pokrojoną w plastry polędwicę i dusić jeszcze przez kilka minut, obracając plastry mięsa na drugą stronę. Podawać ze świeżo ugotowanymi ziemniakami. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Smażenie Mrożenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować