Polędwiczki duszone z musztardą i warzywami

4.78 (201 ocen)

Zdobywca nagrody

  • 1 godz. 10 min

Danie, które zasługuje na brawa. Mięsno-warzywny posiłek prosto z patelni. Pyszny, treściwy i aromatyczny. Sos, który powstaje podczas powolnego duszenia ma niesamowity smak. To ten przepis, o który pytają mnie wszyscy znajomi.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • -polędwiczka wieprzowa (duża) : 1 sztuka
    -cebula (duża) : 1 sztuka
    -pomidory ( małe lub średnie) : 2 sztuki
    -papryka żółta : 1 sztuka
    - musztarda ziarnista : 2-3 łyżki
    -koperek ( posiekany) : 2 łyżki
    -ziemniaki (średnie lub małe) : 3 -4 sztuki
    -olej rzepakowy : 5-6 łyżek
    -sól : 1 łyżka
    -pieprz czarny mielony : 0,5 łyżeczki
Wystaw ocenę:

4.78 (201 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Polędwiczki duszone z musztardą i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę obrać, pokroić w piórka. Ziemniaki obrać, pokroić w półplasterki. Polędwiczkę umyć, pokroić w plastry grubości 1,5 cm, posypać przyprawami.
  • polędwiczki duszone na patelni 2. Na patelni rozgrzać olej, wrzućić mięso, smażyć z obu stron 2-3 minuty. Zmniejszyć ogień, dodać cebulę, przykryć patelnię, dusić 10 minut. Dodać paprykę, musztardę, dusić 30 minut. Posolić do smaku.
  • duszone polędwiczki w sosie cebulowo-musztardowym 3. W powstały sos wcisnąć plasterki ziemniaków, dusić 15-20 minut. Na koniec dodać pomidory, posypać koperkiem, przykryć patelnię, pozostawić 10 minut. Danie przełożyć na talerze, serwować np. z tartymi buraczkami.

Porady

Danie można podać też prosto z patelni, tak, aby każdy mógł nałożyć sobie porcję.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować