polędwiczka z jelenia na sosie pieczarkowym

4.49 (178 ocen)

Sposób na delikatną, kruchą i soczystą dziczyznę.

Składniki:

  • polędwiczka z jelenia lub sarny około 500- 600 g
    pieprz kolorowy, jałowiec utarte w moździerzu
    2 łyżki masła klarowanego

    300-400 g pieczarek
    młoda cebula
    2-3 łyżki wiejskiej kwaśniej śmietany
    sól
    pieprz
    świeże zioła: kolendra, lubczyk i pietruszka
    łyżka masła
Wystaw ocenę:

4.49 (178 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Polędwiczka z jelenia na sosie pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Polędwiczkę oczyszczamy z błon. Nacieramy przyprawami. Odstawiamy na 30 minut.
  • mięso obsmażamy 2. Masło rozgrzewamy na patelni. Kładziemy mięso i rumienimy z każdej strony.
  • 3. Obsmażone mięso owijamy szczelnie folią aluminiową i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 80-90 stopni na godzinę.
  • 4. W czasie, gdy mięso dochodzi ,robimy sos.
  • 5. Na patelni roztapiamy masło, szklimy na nim pokrojoną cebulę. Dodajemy pokrojone w pieczarki. lekko solimy. Dusimy około 15-20 minut. Dodajemy śmietanę. Dusimy, aż śmietana się zredukuje. Doprawiamy solą i pieprzem. Posypujemy świeżymi ziołami.
  • 6. Na talerz wykładamy sos, na nim układamy pokrojone w plastry mięso.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

4.47 (150 ocen)

Kiełbasa z jelenia

4.47 (150 ocen)

Kiełbasa z jelenia

luna19 domowe wędliny 1 godz. 30 min

To może cię zainteresować