polędwiczka z jelenia na duszonych warzywach

0 (0 ocen)

Pyszne, kruche i delikatna dziczyzna podana na bukiecie duszonych warzyw.

Składniki:

  • 500-600 g polędwicy z jelenia lub sarny
    pieprz ziołowy
    pieprz kolorowy utarty w moździerzu
    2 łyżki klarowanego masła

    mały brokuł
    mały kalafior
    marchewka
    seler
    por
    garść fasolki szparagowej
    łyżka masła
    sól lub domowa przyprawa warzywna
    pieprz ziołowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Polędwiczka z jelenia na duszonych warzywach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oczyszczone mięso nacieramy przyprawami. Odstawiamy na 30 minut.
  • 2. Na patelni rozgrzewamy masło. Obsmażamy na nim mięso.
  • 3. Obsmażone mięso owijamy szczelnie folią aluminiową i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 80-90 stopni na godzinę.
  • 4. W czasie, gdy mięso dochodzi ,dusimy warzywa.
  • 5. W garnku o grubym dnie topimy masło. wrzucamy pokrojonego w kostkę selera, marchewkę, podzielonego na malutkie różyczki kalafiora i brokuł, dodajemy fasolkę i pokrojonego w talarki pora. Podlewamy niewielką ilością wody. Posypujemy lekko solą i pieprzem ziołowym. Dusimy pod przykryciem około 15 minut.
  • 6. Na talerz warzywa, a nich układamy pokrojone w plastry mięso

Porady

Możemy użyć ulubionych warzyw.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować