Polędwiczka z grzybowym pęczakiem

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Aromatyczne danie obiadowe :)

  • 40 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 polędwiczka wieprzowa
    pieprz, czosnek granulowany, rozmaryn, słodka papryka
    1 marchewka
    1 pietruszka
    ok. 1/2 szklanki nalewki, u mnie z pigwy
    1 łyżeczka miodu
    1 łyżka octu basamicznego, u mnie owocowy
    2 łyżki sosu sojowego, u mnie sojowo-grzybowy
    1 łyżeczka ostrego ajwaru
    1/2 łyżki mąki
    10 g suszonych grzybów
    100 g pęczaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Polędwiczka z grzybowym pęczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Polędwiczkę przekroić na porcje i posypać przyprawami. Odłożyć do lodówki, najlepiej na noc.
    Grzyby namoczyć dzień wcześniej w 1,5 szklanki wody. Zagotować, wsypać pęczak, posolić i gotować aż kasza wchłonie cały płyn.
    Pietruszkę i marchewkę obrać i pokroić w plasterki. Wrzucić do garnka. Nalewkę, ocet, sos, miód i ajwar wymieszać w szklance, dopełnić do pełna wodą. Zalać warzywa i dusić około 20 minut. Do sosu włożyć polędwiczkę i dusić około 10 minut. Mięso wyjąć i odłożyć. Mąkę wymieszać z niewielką ilością wody i wlać do sosu, gotować 5 minut. Mięso pokroić, podawać z sosem, warzywami i pęczakiem. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować