Polędwiczka z grzybowym pęczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Polędwiczkę przekroić na porcje i posypać przyprawami. Odłożyć do lodówki, najlepiej na noc.
Grzyby namoczyć dzień wcześniej w 1,5 szklanki wody. Zagotować, wsypać pęczak, posolić i gotować aż kasza wchłonie cały płyn.
Pietruszkę i marchewkę obrać i pokroić w plasterki. Wrzucić do garnka. Nalewkę, ocet, sos, miód i ajwar wymieszać w szklance, dopełnić do pełna wodą. Zalać warzywa i dusić około 20 minut. Do sosu włożyć polędwiczkę i dusić około 10 minut. Mięso wyjąć i odłożyć. Mąkę wymieszać z niewielką ilością wody i wlać do sosu, gotować 5 minut. Mięso pokroić, podawać z sosem, warzywami i pęczakiem. Smacznego :)
Komentarze