Polędwiczka wieprzowa z pomarańczą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Polędwiczkę dokładnie czyścimy, usuwamy tłuszcz i błonki. Płuczemy, a następnie osuszamy papierowym ręcznikiem.
Doprawiamy solą i pieprzem.
2.Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy z masłem. Gdy będzie gorący, wkładamy polędwiczkę i obsmażamy ją z każdej strony na rumiano.
3.Podlewamy sokiem z pomarańczy, wsypujemy cynamon i dusimy na średnim ogniu około 15 minut (jeśli polędwiczką będzie bardzo gruba- wtedy nieco dłużej). W tym czasie polędwiczkę kilkukrotnie podlewamy powstałym płynem.
4.Po uduszeniu ściągamy polędwiczkę z ognia i przykrywamy folią aluminiową- odstawiamy na 10 minut.
5.W tym czasie dokładnie płuczemy i osuszamy roszponkę. Układamy ją po bokach dużego półmiska (środek pozostawiamy wolny).
Posypujemy suszonymi pomidorami z serem solankowym oraz pokrojonymi w ćwiartki pomidorkami cherry. Skrapiamy olejem z suszonych pomidorów. Doprawiamy odrobiną soli i pieprzu.
6.Polędwiczkę kroimy w 1 cm talarki i układamy na środku półmiska.
Komentarze