Polędwiczka wieprzowa z pomarańczą

4.5 (177 ocen)

  • Dla 3 osób

Pyszna, soczysta i bardzo szybka w przygotowaniu polędwiczka wieprzowa na sałatce.

  • Dla 3 osób

Składniki:

  • 1 duża polędwica wieprzowa (około 50-60 dag)
    200-250 ml świeżego soku z pomarańczy
    1 łyżka cynamonu
    2 łyżki masła
    3-4 łyżki oleju rzepakowego

    Dodatkowo:
    10 dag roszponki
    1/2 słoiczka pomidorów suszonych z serem solankowym
    10 pomidorków cherry lub koktajlowych
    2 łyżki oleju z suszonych pomidorów
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (177 ocen)

Polędwiczka wieprzowa z pomarańczą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Polędwiczkę dokładnie czyścimy, usuwamy tłuszcz i błonki. Płuczemy, a następnie osuszamy papierowym ręcznikiem.

    Doprawiamy solą i pieprzem.
  • 2. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy z masłem. Gdy będzie gorący, wkładamy polędwiczkę i obsmażamy ją z każdej strony na rumiano.
  • 3. Podlewamy sokiem z pomarańczy, wsypujemy cynamon i dusimy na średnim ogniu około 15 minut (jeśli polędwiczką będzie bardzo gruba- wtedy nieco dłużej). W tym czasie polędwiczkę kilkukrotnie podlewamy powstałym płynem.
  • 4. Po uduszeniu ściągamy polędwiczkę z ognia i przykrywamy folią aluminiową- odstawiamy na 10 minut.
  • 5. W tym czasie dokładnie płuczemy i osuszamy roszponkę. Układamy ją po bokach dużego półmiska (środek pozostawiamy wolny).

    Posypujemy suszonymi pomidorami z serem solankowym oraz pokrojonymi w ćwiartki pomidorkami cherry. Skrapiamy olejem z suszonych pomidorów. Doprawiamy odrobiną soli i pieprzu.
  • 6. Polędwiczkę kroimy w 1 cm talarki i układamy na środku półmiska.

    Podajemy od razu po przygotowaniu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Polędwica wieprzowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować