Polędwiczka wieprzowa gyros z sałatką tabbouleh, sosem tzatziki i serem halloumi

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Grecja, Liban i Cypr na jednym talerzu. Polędwiczka wieprzowa w przyprawie gyros, greckim sosie tzatziki, libańska sałątką i cypryjskim serem.

  • 45 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1)Przyprawa gyros:
    - 1 łyżka ziaren kolendry / kuminu rzymskiego / czarnego pieprzu
    - 1 łyżka słodkiej papryki czerwonej
    - 0,5 łyżki czosnku granulowanego / oregano
    - 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej / papryki ostrej / cynamonu / tymianku
    - 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
    2) Polędwiczka wieprzowa 400g
    3) Sos tzatiki:
    - Serek poznański (lub inny naturalny kremowy serek)
    - 2 ząbki czosnku
    - ogórek zielony
    - sól, pieprz,
    - sok z 1/2 cytryny
    4) Sałatka tabbouleh:
    - pomidorki koktajlowe
    - zielony ogorek
    - czerwona papryka (lub żółta)
    - czerwona cebula
    - 1 pęczek mięty / pietruszki
    - sok z 1 cytryny
    - sól/pieprz/chilli
    - oliwa z oliwek/awokado
    5) zielone oliwki
    6) ser Halloumi
    7) papryka czerwona / bakłażan
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Dania główne Gyros

Polędwiczka wieprzowa gyros z sałatką tabbouleh, sosem tzatziki i serem halloumi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przyprawa gyros: Do moździeża wrzucamy łyżkę ziaren kolendry, ziarna kuminu rzymskiego i czarnego pieprzu (wczesniej uprażone na suchej patelni)
    - ucieramy. Następnie dodajemy pozostałe składniki przyprawy (papryka słodka czerwona, papryka słodka wędzona, papryka ostra, czosnek granulowany, oregano, tymianek, cynamon, gałka muszkatołowa) i mieszamy wszystko razem.
    2. Sos tzatiki: Na tarce ścieramy ogórka zielonego (bez nasion), przekładamy do miseczki i odsączamy z wody. Dorzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz serek poznański (lub inny naturalny kremowy serek). Doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem i sokiem z cytryny.
    3. Mięso kroimy plastry ok. 1cm. Doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny, oliwą oraz przyprawą gyros. Odstawiamy na parenaście minut (można to zrobić dużo wcześniej)
    4. Przygotowujemy sałatkę tabbuleh: Gotujemy kaszę wg instrukcji na opakowaniu, studzimy i przekładamy do miski. Pomidorki, ogórka, paprykę czerwoną (lub żółtą), czerwoną cebulę kroimy. Warzywa przekładamy do miski z kaszą. Następnie szatkujemy pietruszkę oraz miętę i do miski. Doprawiamy oliwą z oliwek/awokado, solą, pieprzem, papryczką chilli oraz obowiązkowo dużą ilością soku z cytryny.
    5. Na mocno rozgrzanej patelni lub grillu smażymy mięso dosłownie 2-3 min na stronę. Ser halloumi grillujemy obok mięsa lub na osobnej patelni.
    6. Na talerz wykładamy sos tzatyki, mięso, ser oraz sałatkę. Podajemy z greckimi oliwkami i grillowaną/upieczoną papryką czerwoną lub bakłażanem.

Porady

Mięso można zamarynować dzień wcześniej Sałatkę przygotować godzinę przed podaniem - przegryzie się ;-)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Halloumi Wieprzowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować