Polędwiczka wieprzowa faszerowana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Polędwicę umyć, osuszyć, dokładnie oczyścić z błon. Odkroić końcówki tak aby kawałek który pozostanie, był mniej więcej jednakowej grubości. Końcówki można zamrozić i zużyć do innego dania.
2.Mięso przekroić w poprzek na cztery części. Każdy kawałek postawić pionowo lekko rozgnieść ręką.
3.Ostrym nożem zrobić w mięsie kieszonkę, uważać aby nie przeciąć mięsa na wylot.
4.W kieszonkę włożyć suszony pomidor i kawałek ostrej, konserwowej papryki. Zawinąć płaty szynki dookoła mięsa. Zawiązać sznurkiem. Posypać mięso pieprzem i niewielką ilością soli.
5.Na patelni, najlepiej takiej którą będzie można wstawić do piekarnika, rozgrzać olej. Obsmażyć polędwiczkę z obu stron (tych nie osłoniętych), patelnię przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 30 minut.
6 Podawać z puree z ziemniaków i np fasolką szparagową. Smacznego!
Komentarze