Polędwiczka wieprzowa faszerowana

0 (0 ocen)

Smaczne i proste danie

Składniki:

  • 1 polędwiczka wieprzowa
    ok 100 g szynki Serrano, w plastrach
    4 pomidory suszone, z oliwy
    4 kawałki ostrej papryczki konserwowej
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Polędwiczka wieprzowa faszerowana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Polędwicę umyć, osuszyć, dokładnie oczyścić z błon. Odkroić końcówki tak aby kawałek który pozostanie, był mniej więcej jednakowej grubości. Końcówki można zamrozić i zużyć do innego dania.
  • 2. Mięso przekroić w poprzek na cztery części. Każdy kawałek postawić pionowo lekko rozgnieść ręką.
  • 3. Ostrym nożem zrobić w mięsie kieszonkę, uważać aby nie przeciąć mięsa na wylot.
  • image-1hj2qma 4. W kieszonkę włożyć suszony pomidor i kawałek ostrej, konserwowej papryki. Zawinąć płaty szynki dookoła mięsa. Zawiązać sznurkiem. Posypać mięso pieprzem i niewielką ilością soli.
  • image-1ibgawd 5. Na patelni, najlepiej takiej którą będzie można wstawić do piekarnika, rozgrzać olej. Obsmażyć polędwiczkę z obu stron (tych nie osłoniętych), patelnię przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 30 minut.
    6 Podawać z puree z ziemniaków i np fasolką szparagową. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Polędwica wieprzowa Szynka Wieprzowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować