Polędwiczka w chrzanowym sosie

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pieczone mięso polędwiczki podane z delikatnym ale z charakterem sosem chrzanowym. Idealne na świąteczny obiad.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 polędwiczka wieprzowa (ok.300 g)
    sól
    pieprz
    25 kostek sera feta

    sos:
    250 ml wody
    50 ml śmietanki kremówki 30%
    1 czubata łyżka mąki pszennej
    1 płaska łyżeczka soli
    2 łyżki chrzanu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Polędwiczka w chrzanowym sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Polędwiczkę naciąć w środku długim i cienkim ostrym nożem. Nadziać serem feta. Lekko posypać z każdej strony solą i pieprzem. Włożyć do naczynia żaroodpornego z pokrywką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 1 godz. Podawać z sosem chrzanowym.
  • 2. Do garnka wlać pół szklanki wody, dodać chrzan, zagotować. Wlać śmietankę, doprawić solą. W pozostałej wodzie dobrze rozmieszać mąkę, wlać na gotujący się sos cały czas przy tym mieszając, doprowadzić do wrzenia.

Porady

Można zrezygnować z nadziewania polędwiczki serem fetą.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chrzan Polędwica wieprzowa Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.49 (173 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Polędwica wieprzowa w sosie chrzanowym

To może cię zainteresować