Ryba z sosem śmietanowym z koperkiem - zna chyba każdy takie połączenie. Nie trzeba wiele, wystarczy bowiem dobry,świeży kawałek ryby, sos śmietanowi broni się sam, no i niezbędne źródło zdrowych węglowodanów, czyli ryż czy kasza.
Składniki:
4 polędwice z tuńczyka
250 ml słodkiej śmietanki 12%
pęczek posiekanego koperku
1 /2 szklanki mleka
sok z 1/2 cytryny
3 łyżki masła
2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
sól, pieprz
Polędwica z tuńczyka w sosie koperkowym. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Polędwice z tuńczyka obsmażam z obu stron, pod koniec smażenia doprawiając
solą i pieprzem.
Masło rozpuszczam w rondelku, dodaję mąkę i robię zasmażkę. Dolewam śmietankę,
dokładnie mieszam, dolewam połowę szklanki mleka i zagotowuję, dodając posiekany
koperek, sok z cytryny. Jeśli sos będzie zbyt gęsty, dolewam mleka.
Na samym końcu doprawiam solą i pieprzem.
2.Do gotującego się sosu dodaję na moment rybę, duszę razem jakieś 5 minut.
Podaję z ugotowanym ryżem.
Komentarze