POLĘDWICA Z TUŃCZYKA W SOSIE KOPERKOWYM.

4.49 (170 ocen)

Ryba z sosem śmietanowym z koperkiem - zna chyba każdy takie połączenie. Nie trzeba wiele, wystarczy bowiem dobry,świeży kawałek ryby, sos śmietanowi broni się sam, no i niezbędne źródło zdrowych węglowodanów, czyli ryż czy kasza.

Składniki:

  • 4 polędwice z tuńczyka
    250 ml słodkiej śmietanki 12%
    pęczek posiekanego koperku
    1 /2 szklanki mleka
    sok z 1/2 cytryny
    3 łyżki masła
    2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.49 (170 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Polędwica z tuńczyka w sosie koperkowym. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Polędwice z tuńczyka obsmażam z obu stron, pod koniec smażenia doprawiając
    solą i pieprzem.
    Masło rozpuszczam w rondelku, dodaję mąkę i robię zasmażkę. Dolewam śmietankę,
    dokładnie mieszam, dolewam połowę szklanki mleka i zagotowuję, dodając posiekany
    koperek, sok z cytryny. Jeśli sos będzie zbyt gęsty, dolewam mleka.
    Na samym końcu doprawiam solą i pieprzem.
  • 2. Do gotującego się sosu dodaję na moment rybę, duszę razem jakieś 5 minut.
    Podaję z ugotowanym ryżem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować