Polędwica z ryżem i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy pokrojoną w krążki cebulkę, dodajemy przeciśnięty czosnek i smażymy na lekko złoty kolor. Gotujemy ryż zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. Na patelnię dodajemy skrojoną na cienkie paseczki marchew i lekko przesmażamy. Dodajemy polędwicę i wszystko doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką i przesmażamy na złoto. Obrane i pokrojone pieczarki dodajemy na patelnię i smażymy aby odparowała woda z pieczarek. Zalewamy połową szklanki bulionu i dusimy około 5 min. Resztę bulionu mieszamy z mąką ziemniaczaną i stopniowo wlewamy na patelnie aż do uzyskania odpowiednio dla nas gęstego sosu. Na sam koniec dodajemy zieloną część cebulki, można też doprawić świeżą pietruszką. Smacznego!
Komentarze