Polędwica z dorsza w rabarbarowym sosie

0 (0 ocen)

  • 30 min

Obiad w 30 min? Ależ tak...możliwe i pysznie

  • 30 min

Składniki:

  • 500 g polędwicy z dorsza
    2 ząbki czosnku
    50 g masła
    cytryna
    100 g kaszy bulgur (1 łyżka masła)
    300 g rabarbaru
    2 łyżki jagód goji
    250 ml białego wytrawnego wina
    sól, pieprz

Polędwica z dorsza w rabarbarowym sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Polędwicę myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Oprószamy solą i pieprzem. Porcjujemy.

    Na każdej polędwiczce układamy pokrojony na plasterki czosnek, plasterki masła i plasterki cytryny. Zawijamy w folię aluminiową i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C na 25 min.

    W tym czasie przygotowujemy kaszę bulgur i sos.

    Kaszę przygotowujemy wg przepisu zawartego na opakowaniu. Do smaku doprawiamy solą, mieszamy z roztopionym masłem.

    Rabarbar obieramy, kroimy na mniejsze kawałki, zalewamy winem i razem z jagodami gotujemy przez 10 min. Następnie zestawiamy z ognia, lekko studzimy i miksujemy na gładko. Do smaku doprawiamy cukrem, solą i pieprzem. Podgrzewamy cały czas mieszając.

    Rybę podajemy z gorącą kaszą i sosem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy