Polędwica wieprzowa z cebulą

4.48 (144 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Soczysta polędwica wieprzowa z cebulą - doprawiona jedynie solą, pieprzem i majerankiem, podana np. z pieczonymi ziemniakami to pyszna propozycja na obiad na co dzień i od święta.

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 500-550 g polędwicy wieprzowej,
    szczypta soli,
    szczypta świeżo mielonego czarnego pieprzu,
    łyżeczka majeranku,
    łyżka oleju,
    łyżka masła,
    cebula
Wystaw ocenę:

4.48 (144 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Polędwica

Polędwica wieprzowa z cebulą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę obieramy i kroimy w piórka, podsmażamy na oleju oraz maśle przez 2-3 minuty. Przekładamy do naczynia żaroodpornego.
    Polędwicę obkrawamy z błon i nadmiaru tłuszczu.
    Mięso solimy, dodajemy pieprz oraz majeranek - obtaczamy z każdej strony.
    Podsmażamy przez około 1,5 minuty z każdej strony. Przekładamy na cebulę.
    Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, pieczemy przez 25 minut.
    Przed pokrojeniem mięso musi kilka minut poleżeć - odpocząć.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Polędwica wieprzowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować