Polędwica wieprzowa w sosie pieczarkowym na kaszy bulgur

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Polędwica wieprzowa w sosie pieczarkowym na kaszy bulgur to łatwe w przygotowaniu danie idealne na niedzielny obiad. Wygląda ładnie i elegancko a przygotowanie jest naprawdę szybkie i proste :-).

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 300g polędwicy wieprzowej

    4 duże pieczarki (lub 9 mniejszych)

    1 duża cebula

    200g kaszy bulgur

    100ml śmietany 18%

    pieprz

    sól

    2łyżki oleju
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Polędwica wieprzowa w sosie pieczarkowym na kaszy bulgur - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Kaszę ugotować w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu.

    2.Polędwicę umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, jeśli trzeba oczyścić ze ścięgien i błonek, pociąć na centymetrowe plastry.

    3.Cebulę obrać, poszatkować w drobną kostkę.

    4. Pieczarki oczyścić, pociąć w cieniutkie plasterki (ja kroję za pomocą mandoliny, bo tak jest łatwiej a plasterki wychodzą naprawdę cienkie).

    5.Na dużej patelni rozgrzać olej, rozłożyć polędwicę i smażyć z jednej strony około 3 minut, aż się przyrumieni. Następnie odwrócić na drugą stronę i wrzucić cebulę. Gdy cebula się zeszkli dodać pieczarki, posolić. Podsmażać około 2 minut. Następnie dodać pieprz oraz śmietanę. Wymieszać.

    6.Na talerzach rozłożyć kaszę, na środek nałożyć mięso z sosem. Podawać gorące.

Porady

Jako dodatek do dania świetnie sprawdzają się buraczki zasmażane lub ćwikłowe.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza bulgur Polędwica wieprzowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować