Podwójnie panierowane polędwiczki z piersi kurczaka na ostro

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Moją propozycją są pyszne polędwiczki będące świetną alternatywą kotleta schabowego. Miłośnikom ostrych smaków taki obiad z pewnością przypadnie do gustu.

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 400g polędwiczek z piersi kurczaka
    Marynata:
    4 łyżki sosu sojowego
    2 łyżki jogurtu naturalnego
    1,5 łyżeczki suszonej natki pietruszki
    1/2 łyżeczki papryki ostrej
    Panierka:
    2 jajka
    mąka pszenna
    bułka tarta + 3/4 łyżeczki papryki ostrej
    Ponadto:
    tłuszcz do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Podwójnie panierowane polędwiczki z piersi kurczaka na ostro - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umyte polędwiczki dokładnie wymieszać w marynacie - tak, aby pokryła każdy kawałek.
    Całość odstawić do lodówki na około 1 godzinę, a najlepiej na całą noc.
    Po tym czasie mięso lekko strzepać z nadmiaru marynaty i kolejno obtoczyć w mące, roztrzepanym jajku, ponownie w mące oraz jajku i na końcu w bułce tartej połączonej z papryką.
    Polędwiczki smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron.

Porady

Jeśli wolicie bardziej łagodne smaki to paprykę ostrą podmieńcie na słodką.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Polędwica wieprzowa Polędwiczki z kurczaka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować