Podudzia z kurczaka po amerykańsku

4.5 (151 ocen)

  • 6 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

W zasadzie pojęcia nie mamy skąd ta nazwa wzięła się. Jesteśmy w posiadaniu przepisów z koła gospodyń wiejskich sprzed…może ta nazwa nawiązywać do trudno dostępnego wówczas ketchupu. W każdym razie, jak zwał, tak zwał…ważne, że pysznie wyszło, basta!

  • 6 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg podudzi z kurczaka
    2 cebule
    1/2 szklanki ketchupu np Folwark
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Podudzia z kurczaka po amerykańsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Podudzia z kurczaka po amerykańsku 1. Mięso oczyszczamy, myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem.

    Cebule obieramy, kroimy w kostkę, dodajemy do mięsa. Całość oprószamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy.

    Następnie dodajemy ketchup, obtaczamy mięso i odstawiamy na kilka godzin do lodówki.

    Przekładamy do naczynia żaroodpornego, zapiekamy w pierwszej fazie 30 min w temperaturze 200°C na środkowym poziomie, pod przykryciem. Później 20-25 min w tej samej temperaturze, bez przykrycia, w termoobiegu.

    Podajemy z…czym lubicie. U nas bagietka, świeżo pieczona i maślaki w zalewie
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Udka z kurczaka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować