PŁOTKI MARYNOWANE

4.49 (145 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Zawsze lubiłam marynowaną rybę ze słoika. Jednak kiedy pierwszy raz spróbowałam takiej ryby z zalewy octowej własnej roboty wiedziałam, że to co można kupić w sklepie to tylko namiastka dobrego smaku.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • SKŁADNIKI:
    - płotki patroszone bez głów (lub inna drobna ryba): 1.5 kilograma
    - cebula: 3 sztuki
    - mąka do obtoczenia: 1 sztuka
    - sól, pieprz: 1 sztuka
    - olej do smażenia: 1 sztuka
    ZALEWA:
    - woda: 3 szklanki
    - ocet: 1 szklanka
    - cukier: 0.5 szklanki
    - liść laurowy: 5 sztuk
    - ziele angielskie: 1 łyżka
    - sól - czubata łyżka: 1 łyżeczka
Wystaw ocenę:

4.49 (145 ocen)

Zobacz również:

Ryba Przystawki

Płotki marynowane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Płotki marynowane 1. Ryby oczyścić z łusek i dokładnie wypłukać. Osączyć na sicie. Ryby oprószyć solą i pieprzem (w środku i na zewnątrz). Odstawić na pół godziny.
  • Płotki marynowane 2. Każdą rybę obtoczyć w mące.
  • Płotki marynowane 3. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoto. Ryby ułożyć w słoikach.
  • 4. Składniki zalewy zagotować. Cebulkę, liście i ziele równomiernie rozłożyć w słoikach. Gorącą zalewę wlać do słoików.

    Zamknąć i wekować ok. 15 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marynata Ryby

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Smażenie Marynowanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować