Skubaniec, charataniec, pleśniak - ciasto pod wieloma nazwami, jednak pod każdą smakuje wybornie. Wersja z serem przypomina nieco w smaku sernik na ciemnym cieście.
1 godz. 30 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
480 g mąki pszennej
60 g cukru pudru
2 żółtka
250 g masla
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
1000 g sera (w wiaderku)
100 g masła w temperaturze pokojowej
2 jajka
2 żółtka
200 g cukru
125 ml śmietany kremówki
30g mąki ziemniaczanej
Piana:
2 białka pozostałe z ciasta
2 białka pozostałe z sera
2 łyżki cukru pudru
1 opakowanie kisielu (cytrynowy)
Dodatkowo:
słoiczek powideł śliwkowych
cukier puder do oprószenia
Pleśniak z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier puder, proszek do pieczenia i masło. Krótko siekamy nożem. Dodajemy żółtka, zagniatamy gładkie ciasto. Dzielimy na 3 części. Do dwóch części dodajemy po łyżce kakao, zagniatamy do połączenia. Wszystkie części ciasta zawijamy w folię i wkładamy na ok 60 minut do lodówki.
Formę o wymiarach 25×36 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wyjmujemy jasne ciasto, rozwałkowujemy je na wymiar blaszki i wykładamy na spód. Na ciasto rozsmarowujemy powidła śliwkowe a następnie na tarce o dużych oczkach ścieramy jedną część ciemnego ciasta. Całość zapiekamy ok 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180º.
2.Masło ucieramy z cukrem na puch, stopniowo ciągle ucierając żółtka, jajka a następnie ser. Miksujemy. Dodajemy śmietanę , mąkę ziemniaczaną. Miksujemy do połączenia składników. Masę wylewamy na podpieczone ciasto. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy kolejne 30 minut.
Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy cukier a następnie kisiel. Gotową pianę wykładamy na ser, na wierzch ścieramy drugą część ciemnego ciasta. Całość pieczemy ok 20-30 minut w 160º.
Gotowe ciasto pozostawiamy w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami do całkowitego wystudzenia. Po wystudzeniu wierzch posypujemy cukrem pudrem.
Komentarze