Pleśniak z serem

4.52 (186 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Skubaniec, charataniec, pleśniak - ciasto pod wieloma nazwami, jednak pod każdą smakuje wybornie. Wersja z serem przypomina nieco w smaku sernik na ciemnym cieście.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 480 g mąki pszennej
    60 g cukru pudru
    2 żółtka
    250 g masla
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Masa serowa:
    1000 g sera (w wiaderku)
    100 g masła w temperaturze pokojowej
    2 jajka
    2 żółtka
    200 g cukru
    125 ml śmietany kremówki
    30g mąki ziemniaczanej
    Piana:
    2 białka pozostałe z ciasta
    2 białka pozostałe z sera
    2 łyżki cukru pudru
    1 opakowanie kisielu (cytrynowy)
    Dodatkowo:
    słoiczek powideł śliwkowych
    cukier puder do oprószenia
Wystaw ocenę:

4.52 (186 ocen)

Pleśniak z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pleśniak z serem 1. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier puder, proszek do pieczenia i masło. Krótko siekamy nożem. Dodajemy żółtka, zagniatamy gładkie ciasto. Dzielimy na 3 części. Do dwóch części dodajemy po łyżce kakao, zagniatamy do połączenia. Wszystkie części ciasta zawijamy w folię i wkładamy na ok 60 minut do lodówki.
    Formę o wymiarach 25×36 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wyjmujemy jasne ciasto, rozwałkowujemy je na wymiar blaszki i wykładamy na spód. Na ciasto rozsmarowujemy powidła śliwkowe a następnie na tarce o dużych oczkach ścieramy jedną część ciemnego ciasta. Całość zapiekamy ok 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180º.
  • Pleśniak z serem 2. Masło ucieramy z cukrem na puch, stopniowo ciągle ucierając żółtka, jajka a następnie ser. Miksujemy. Dodajemy śmietanę , mąkę ziemniaczaną. Miksujemy do połączenia składników. Masę wylewamy na podpieczone ciasto. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy kolejne 30 minut.

    Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy cukier a następnie kisiel. Gotową pianę wykładamy na ser, na wierzch ścieramy drugą część ciemnego ciasta. Całość pieczemy ok 20-30 minut w 160º.

    Gotowe ciasto pozostawiamy w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami do całkowitego wystudzenia. Po wystudzeniu wierzch posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Powidła śliwkowe Kakao

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować