Pleśniak z owocami

4.48 (184 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Razem z mężem lubimy usiąść sobie przy kawie i kawałku dobrego ciasta.

Składniki:

  • ● 4 szkl. mąki
    ● 1,5 szkl. cukru
    ● 5 jajek
    ● margaryna
    ● łyżeczka proszku do pieczenia
    ● łyżka kakao
    ● owoce (np. jabłka, gruszki, śliwki lub wiśnie)
    ● kisiel lub budyń
Wystaw ocenę:

4.48 (184 ocen)

Zobacz również:

Desery

Pleśniak z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę siekamy z miękką
    margaryną, proszkiem do pieczenia
    i żółtkami. Dodajemy
    pół szklanki cukru, wyrabiamy
    kruche ciasto. Dzielimy na 3
    części: jedną większą i dwie
    mniejsze. Do jednej mniejszej
    wsypujemy kakao i mieszamy.
    Ciasta schładzamy.
  • 2. Większą częścią ciasta wykładamy
    dno blachy. Układamy
    owoce. Na tarce o grubych
    oczkach ścieramy ciasto
    kakaowe.
  • 3. Z białek ubijamy pianę.
    Wsypujemy szklankę cukru,
    kisiel lub budyń i delikatnie
    mieszamy. Wykładamy na
    ciasto. Na wierzch ścieramy
    jasny kawałek ciasta. Pieczemy
    45-50 minut w temperaturze
    180 °C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_03-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować