Pleśniak z jabłkami

4.5 (198 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Smak tego ciasta kojarzy mi się z moją babcią, zawsze je robi gdy do niej przyjeżdżamy całą rodziną. Teraz przepis przeszedł z pokolenia na pokolenie

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • -1 kostka palmy
    -2łyżki smalcu
    -5 jaj
    -0.5 kg mąki
    -3 łyżki cukru
    -1 cukier waniliowy
    -3 łyżeczki proszku do pieczenia
    -1.5 kg jabłek
Wystaw ocenę:

4.5 (198 ocen)

Zobacz również:

Desery

Pleśniak z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pyszny pleśniak z jabłkami 1. Białka ubić z 1 szklanką cukru i cukrem waniliowym tak, by powstała piana.
  • 2. Jabłka należy umyć i obrać, następnie zetrzeć na tarce. Na końcu dodać 2 galaretki pomarańczowe.
  • 3. Pozostałe składniki zagnieść tak, by powstało jednolite ciasto. Następnie podzielić je na 4 części, a jedną włożyć do zamrażalnika. Pozostałe 3 rozprowadzić na blachę.
  • 4. Na ciasto położyć starte jabłka.
  • 5. Kolejna wartswa to wcześniej ubita piana.
  • 6. Na samą górę zetrzeć na tarce z grubymi oczkami ciasto z zamrażalnika.
  • 7. Do ozdoby można polać lukrem albo posypać kolorowymi cukierkami.
  • 8. Piec przez godzinę i 15 minut w 180°C
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować