Pleśniak z dżemem porzeczkowym

4.42 (151 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pleśniak z dżemem porzeczkowym

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 1 słoik dżemu porzeczkowego ok. 400g lub więcej (najlepiej mało słodkiego),
    - 3 szklanki mąki,
    - 1 kostka masła,
    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    - 5 żółtek,
    - 3 łyżki cukru,
    - 2 czubate łyżki kakao.

    Piana:
    - 5 białek,
    - 1 szklanka cukru.
Wystaw ocenę:

4.42 (151 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Pleśniak Dżem porzeczkowy

Pleśniak z dżemem porzeczkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło siekamy z mąką, dodajemy proszek do pieczenia, żółtka, cukier. Wyrabiamy chwilę tak w miarę do połączenia się produktów. Następnie dzielimy ciasto na 3/4 i 1/4 części. Do większej części dodajemy kakao. Oba ciasta wyrabiamy oddzielnie. Gdy mamy za bardzo lepiące się ciasto dodajemy mąki, za sypkie i nie chce się skleić dodajemy śmietany 18%. Następnie wstawiamy ciasto do lodówki na ok. 30 min. W tym czasie ubijamy białka z cukrem na sztywno. Tortownicę średnicy ok. 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Następnie wałkujemy (tę większą kakaową część) albo jak ja to zrobiłam rozgniatamy ciasto ręką na blaszce, dociskając palcami. Podpiekamy spód ok.10 min w 180°C, następnie wyjmujemy, nakładamy na ciasto dżem. Kolejnym krokiem jest wyłożenie na ciasto ubitej piany. Drugą część odłożonego ciasta (tę mniejszą jasną) trzemy (na grubych oczkach tarki) na ubitą pianę. Pieczemy ok. 30-40 min. w 180°C, aż ciasto nam ładnie się zarumieni. Po tych 40 min. ciasto pozostawiamy w lekko uchylonym piekarniku. Następnie wyjmujemy.

Porady

Kroimy najlepiej po całkowitym wystudzeniu. Tak wiem, ciężko się oprzeć cieplutkiemu pleśniakowi bo smakuje rewelacyjnie, ale dżem jest dość luźny, ciasto jest zbyt miękkie do krojenia i zamiast ładnych kwadratów wychodzi nam breja. Na drugi dzień pleśniak jest rewelacyjne, bez problemu się kroi. Podczas pieczenia piana mocno może urosnąć, ale proszę się nie niepokoić, zazwyczaj później (i niestety) opada ;-)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować