Pleśniak

4.5 (185 ocen)

kruche ciasto z dżemem i pianką

Składniki:

  • 4 jajka
    3 szklanki mąki
    1 szklanka cukru
    1 kostka masła lub margaryny
    1 opakowanie proszku do pieczenia
    1 opakowanie cukru waniliowego
    1 kg jabłek
    1 łyżka kakao
    1-2 opakowania kisielu wiśniowego
Wystaw ocenę:

4.5 (185 ocen)

Zobacz również:

Pleśniak Desery

Pleśniak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia wymieszać, dodać żółtka oraz wiórki masła i zagnieść kruche ciasto. Podzielić na 3 części, jedną białą rozwałkować na blaszkę o wym. 26x38 cm, do drugiej dodać kakao i słodzić w lodówce razem z trzecią białą częścią ciasta. Na pierwszą część wyłożyć starte jabłka, białka jajek ubić na pianę dodając 4 łyżki cukru i kisiel- ja dodałam tylko jeden kisiel i też pianka ma ładny kolorek. Pianę wyłożyć na jabłka, na to zetrzeć najpierw ciemną część, potem jasną i wstawić do piekarnika nagrzanego do temp.170'C na 50 min.

Porady

Do tej wersji pleśniaka użyłam jabłek, ale z kwaskowym dżemem lepiej mi smakuje

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować