Placuszki z marchewki, soczewicy, wędliny i sera żółtego

0 (0 ocen)

  • 45 min

Na szybko i mega smacznie - to doskonałe określenie tych placuszków ! Wystarczy pokroić i zetrzeć kilka produktów, połączyć, usmażyć i obiad czy kolacja na ciepło gotowa, moja rodzina zajadała się tymi placuszkami :)

  • 45 min

Składniki:

  • Składniki na około 24 sztuki:
    150 g soczewicy czerwonej
    150 g marchewki (obranej)
    cebula
    150 g sera żółtego
    200 g wędliny (u mnie Szynka Pikok)
    3 łyżki porwanych świeżych listków oregano
    4 łyżki siemienia lnianego
    40 g mąki ziemniaczanej
    90 g mąki pszennej
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    1 szklanka wody
    2 jajka
    sól lub Kucharek
    pieprz czarny mielony
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Placki Wędliny Ser

Placuszki z marchewki, soczewicy, wędliny i sera żółtego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Soczewicę gotujemy według przepisu na opakowaniu, osączamy, przekładamy do miski.
  • 2. Marchewkę i ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach, wędlinę i cebulę kroimy w drobną kostkę, wszystko przekładamy do miski.
  • 3. Do osobnej misy wbijamy jajka, wlewamy wodę, roztrzepujemy trzepaczką, dodajemy mąki, proszek do pieczenie i ponownie mieszamy trzepaczką, przyprawiamy solą i pieprzem, wlewamy do miski z przygotowanymi wcześniej produktami.
  • 4. Dodajemy również siemię, oregano, całość dokładnie mieszamy.
  • 5. Smażymy placuszki na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marchewka Ser żółty Soczewica Wędlina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować