Placuszki z jabłkami

0 (0 ocen)

  • 30 min

Smażyłam je na śniadanie o 11.00 Są pyszne i puszyste.

  • 30 min

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
    2 jajka
    3/4 szklanki mleka
    2 łyżki oleju
    sok z 1/2 cytryny
    pół łyżeczki proszku do pieczenia
    2 jabłka
    cukier puder
    tłuszcz do smażenia

Placuszki z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielić od żółtek. Do żółtek dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, mleko, olej i sok z cytryny. Zmiksować na gładką masę. Ubić pianę z białek ze szczyptą soli. Wymieszać delikatnie łyżką z ciastem.
  • 2. Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Dodać do ciasta. Wymieszać. Na patelni rozgrzać olej, Smażyć małe placuszki. Wyjmować na ręcznik papierowy, by obeschły z tłuszczu. Podawać z ulubionymi dodatkami.

Porady

Do ciasta można dodać troch ę wódki lub spirytusu, by placuszki nie nasiąkały tłuszczem. Placuszki można podawać z same, z miodem lub dżemem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy