Smaczne i niepracochłonne placuszki z chrupiącą kukurydzą, groszkiem i czerwoną cebulą.
20 min
Składniki:
60 g mąki pszennej
5 łyżek mleka
1 łyżka jogurtu
1 jajko
½ puszki kukurydzy
½ puszki groszku konserwowego
½ cebuli czerwonej
sól do smaku
pieprz do smaku
olej do smażenia
Placuszki z groszkiem i cebulą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski wsypujemy mąkę, wlewamy mleko, jogurt, wbijamy jajko. Dobrze mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy odcedzoną kukurydzę, groszek i drobno pokrojoną cebulę. Mieszamy łyżką, doprawiamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej, na którym smażymy placuszki z obu stron do zarumienienia. Po zdjęciu z gazu można dodatkowo posypać je żółtym serem i szczypiorkiem. Gotowe.
Komentarze