Placuszki z cukinią i kaszą jaglaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę jaglaną umieszczamy na sicie, dokładnie płuczemy zimną wodą, następnie przelewamy wrzątkiem aby pozbyć się goryczki. Kaszę umieszczamy w garnku, zalewamy 1 szkl. wody i gotujemy do momentu, aż cały płyn zostanie wchłonięty. Tak przygotowaną kaszę odstawiamy do przestudzenia.
2.Cukinię myjemy i scieramy na grubej tarce. Przekładamy na sito i odstawiamy na 10 - 15 min. Po tym czasie bardzo dokładnie odsączamy cukinię z wody (to jest bardzo ważne, by tej wody nie było) dodajemy kaszę, jajko, mąkę, pieprz cytrynowy i sól.
3.Smażymy z jednej i drugiej strony na oliwie.
4.Po usmażeniu odsączamy z każdej strony na ręczniku papierowym.
5.Podajemy gorące z sosem posypane kiełkami brokuła.
Komentarze