Placuszki z cukinią i kaszą jaglaną

0 (0 ocen)

Placuszki z cukinii idealne nie tylko dla wegan. Bardzo smaczne i pożywne! :)

Składniki:

  • 1000g małej cukinii
    50g suchej kaszy jaglanej
    6 czubatych łyżek mąki
    2 łyżki pieprzu cytrynowego
    sól
    olej do smażenia
    kiełki brokuła

    Sos:
    mały jogort naturalny (200g)
    szczypta cukru, soli
    2 ząbki czosnku
    koperek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Placki

Placuszki z cukinią i kaszą jaglaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę jaglaną umieszczamy na sicie, dokładnie płuczemy zimną wodą, następnie przelewamy wrzątkiem aby pozbyć się goryczki. Kaszę umieszczamy w garnku, zalewamy 1 szkl. wody i gotujemy do momentu, aż cały płyn zostanie wchłonięty. Tak przygotowaną kaszę odstawiamy do przestudzenia.
  • 2. Cukinię myjemy i scieramy na grubej tarce. Przekładamy na sito i odstawiamy na 10 - 15 min. Po tym czasie bardzo dokładnie odsączamy cukinię z wody (to jest bardzo ważne, by tej wody nie było) dodajemy kaszę, jajko, mąkę, pieprz cytrynowy i sól.
  • 3. Smażymy z jednej i drugiej strony na oliwie.
  • 4. Po usmażeniu odsączamy z każdej strony na ręczniku papierowym.
  • 5. Podajemy gorące z sosem posypane kiełkami brokuła.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Kasza jaglana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować