PLACUSZKI Z CUKINI Z SEREM FETA

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Znakomite placuszki z cukini z serem feta i natką pietruszki. Idealnie smakują z sosem czosnkowym.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 średnie cukinie
    120 g sera feta
    3 łyżki drobno posiekanej natki
    1 jajko
    1/2 szklanki mąki pszennej
    sól i pieprz do smaku
    olej rzepakowy do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Bezy Placki

Placuszki z cukini z serem feta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinię obieram, myję, trę na tarce o grubych oczkach. Solę i odstawiam na bok na ok 15 min aż cukinia puści sok. Po tym czasie cukinię dokładnie odcedzam, żeby była prawie sucha.

    Do cukini przekładam przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno posiekaną natkę pietruszki, sól i pieprz, jajko , mąkę i drobno pokruszoną fetę. Całość dokładnie łączę. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany , jeśli tak nie jest dodajemy jeszcze trochę mąki. (tu kwestia tego jak dokładnie odcedzimy cukinię z nadmiaru soku).

    Na patelni rozgrzewam olej ( musi być na prawdę dobrze rozgrzany). Za pomocą łyżki kuchennej nabieram porcję ciasta i lekko przyciskam. Smażę na rumiano z obu stron. Placki przekładam na ręcznik papierowy i lekko przyciskam ( tak by pozbyć się nadmiary tłuszczu).

Porady

Placki powinny być chrupiące z zewnątrz a miękkie i delikatne w środku. Podaję z ulubiony sosem. Smacznego.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Feta

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować