Placuszki z batatów i fety

0 (0 ocen)

  • 30 min

Mój mąż uwielbia bataty, więc cały czas szukam nowych przepisów. Ten był strzałem w dziesiątkę.

  • 30 min

Składniki:

  • 600 g batatów, obranych i startych
    1 jajko, lekko ubite
    50 g mąki
    70 g masła, roztopionego
    100 g sera feta
    3 łyżki posiekanej świeżej mięty
    sól i pieprz
    1 łyżka oleju roślinnego
    4 łyżki kwaśnej śmietany lub jogurtu greckiego
    2 łyżki posiekanej świeżej pietruszki do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Placki

Placuszki z batatów i fety - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wymieszać bataty z jajkiem. Dodać mąkę, roztopione masło, ser feta i miętę i dobrze wymieszać, aż wszystko będzie dobrze połączone. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • 2. Rozgrzać olej na dużej patelni na średnim ogniu. Nakładać po dużej łyżce i smażyć z obu stronach na złoty kolor.
  • 3. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 160 ° C. Wykładać upieczone placuszki na blachę i piec przez 15 minut. Podawać z łyżką śmietany na wierzchu i posypane odrobiną posiekanej natki pietruszki. Podawać od razu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bataty (słodkie ziemniaki) Feta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować