Placuszki twarogowe (małdrzyki)

0 (0 ocen)

  • 30 min

Delikatne, puszyste i ...trudne do smażenia.

  • 30 min

Składniki:

  • 0,5 kg twarogu tłustego
    2 jaka
    3-5 łyżek mąki
    mały cukier waniliowy
    kilka łyżek mleka
    szczypta soli
    olej rzepakowy lub masło klarowane do smażenia

Placuszki twarogowe (małdrzyki) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki dokładnie zmiksować na gładkie, gęste ciasto.
    Ciasto nakładać łyżką na patelnię ze spora ilością oleju. Pod plackami musi wytworzyć się skórka, dopiero w tedy można przekładać je bardzo ostrożnie na drugą stronę.
    Po usmażeniu, układać placki na ręczniku papierowym i postępować jak z sernikiem - pozostawić kilka chwil do stężenia.
    Podawać posypane cukrem pudrem lub z bitą śmietaną i jagodami.
    Podałam placuszki z konfiturą różaną.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy