mąka pszenna około 200 g
soda oczyszczona 1 i 1/2 łyżeczki
cukier wanilinowy 16 g
jajka 2
jogurt grecki około 250 – 300 g
cukier 2 łyżki
owoce np. borówki, truskawki
olej do smażenia
cukier puder do oprószenia
Placuszki jogurtowe z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie
Do miski przesiewam mąkę, dodaję cukier, sodę, jajka, jogurt, cukier wanilinowy. Mieszam do połączenia składników. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Ciasto odstawiam na 10-15 minut. Owoce myję i osuszam. ‚Usuwam szypułki i kroję truskawki na plastry. Olej rozgrzewam na patelni. Ciasto wykładam łyżką, formując okrągłe placuszki. Kiedy wierzchnie ciasto placków się zetnie wykładam owoce, smażę z obu stron na rumiany kolor. Wykładam je na ręcznik papierowy, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Placuszki przed podaniem oprószam cukrem pudrem, podaję z owocami.
Komentarze