Placuszki jogurtowe z jabłkiem

4.5 (166 ocen)

Placuszki jogurtowe z jabłkiem przypominają mi dzieciństwo. Podobne robiła moja babcia. Puszyste, mięciutkie i idealne w smaku.

Składniki:


  • 1 jabłko
    pół łyżeczki cynamonu
    250 ml jogurtu naturalnego
    2 jajka
    1 i 1/3 szklanki mąki
    łyżeczka sody oczyszczonej
    łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki roztopionego masła
    2 łyżki cukru pudru
    łyżeczka ekstraktu z wanilii ( można też użyć cukru waniliowego)
Wystaw ocenę:

4.5 (166 ocen)

Zobacz również:

Desery Placki

Placuszki jogurtowe z jabłkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłko umyłam, obrałam. Przekroiłam na ćwiartki a następnie pokroiłam w cienkie plasterki. Wrzuciłam do miseczki, wsypałam cynamon i razem wymieszałam. Do większej miski przesiałam mąkę, dodałam sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia. Dodałam cukier puder, roztopione masło, jogurt i jajka oraz ekstrakt z wanilii. Wszystko razem wymieszałam.

    Na patelnię na rozgrzany olej kładłam niewielkie placuszki ( podczas smażenia jeszcze urosną) po krótkiej chwili na wierzch położyłam plasterki jabłka, przewróciłam na druga stronę i smażyłam aż się zrumienią.

    Można podawać posypane cukrem pudrem, bądź z dżemem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować