Placuszki dyniowe z piekarnika

4.3 (207 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pyszne, wytrawne placuszki z dyni pieczone w piekarniku, bez tłuszczu.

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ok. 700 g dyni (Hokkaido lub zwykła),
    ok. 3/4 szklanki mąki,
    2 jajka,
    imbir,
    sól, pieprz,
Wystaw ocenę:

4.3 (207 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Placki Placki z dyni

Placuszki dyniowe z piekarnika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dynię obieramy ze skóry, tarkujemy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy jajka oraz mąkę. Jeżeli masa jest zbyt rzadka można dodać jeszcze mąki. Doprawiamy pieprzem, solą i imbirem do smaku.
  • 2. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Na papierze formujemy zgrabne placuszki. Pieczemy je ok 20 minut w 190 stopniach. Po 10 minutach pieczenia przewracamy na drugą stronę aby placuszki ładnie zrumieniły się z obu stron. Po przewróceniu można je posypać tarkowanym serem,
  • 3. Upieczone placuszki można podawać z sałatką z pomidorów, z kleksikiem sosu czosnkowego lub z ketchupem.

Porady

Placuszki bardzo dobrze smakują zarówno na ciepło jak i na zimno.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować