Placuszki bananowe na maślance

4.5 (145 ocen)

Proste i szybkie placki bananowe. Wyśmienite na śniadanie jak i na podwieczorek.

Składniki:

  • ok 2 szklanki mąki pszennej
    2 łyżki cukru pudru
    szczypta soli
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    pół łyżeczki sody
    1 szklanka maślanki / kefiru lub zsiadłego mleka
    2 łyżki oleju lub płynnego masła
    2 jajka
    pół łyżeczki przyprawy do deserów i kawy
    szczypta cukru z prawdziwą wanilią i kardamonem
    2 dojrzałe banany
Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Zobacz również:

Desery Racuchy

Placuszki bananowe na maślance - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski przesiać mąkę i wymieszać z cukrem pudrem, solą, proszkiem do pieczenia, przyprawami i sodą. W osobnym naczyniu roztrzepać jajka i wymieszać z olejem i maślanką.Suche składniki dokładnie wymieszać z mokrymi. Banany obrać i rozdrobić widelcem na papkę, dodać do masy. Ciasto odstawić na kilka minut żeby ''odpoczęło''.
  • 2. Ciasto wylewać na rozgrzaną patelnie z ''kroplą'' oleju i smażyć do powstania pęcherzyków powietrza. Przewracać i smażyć druga stronę na złoto.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Banany

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować