Nieco inna wersja tradycyjnych ziemniaczanych placków
20 min
Składniki:
50 dag ziemniaków (po obraniu),
25 dag cukini,
25 dag dyni (po obraniu),
2 duże jajka,
5-6 czubatych łyżek mąki pszennej,
Sól,
pieprz,
olej do smażenia
Placki ziemniaczano- cukiniowo- dyniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Obrane ziemniaki ścieramy na najdrobniejszych oczkach, dodajemy mąke oraz jajka, doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy. Do masy dodajemy dokładnie umytą i startą na grubych oczkach cukinię oraz obraną, pozbawioną nasion i miękkiego miąższu i startą na drobnych oczkach dynię, mieszamy. Na rozgrzanym oleju smażymy z obu stron na rumiano średniej wielkości placki. Podajemy gorące, polane gęstą śmietaną i posypane cukrem.
Porady
Placki można podać również z sosamin np. grzybowym.
Komentarze