Placki ziemniaczano- cukiniowo- dyniowe

0 (0 ocen)

  • 20 min

Nieco inna wersja tradycyjnych ziemniaczanych placków

  • 20 min

Składniki:

  • 50 dag ziemniaków (po obraniu),
    25 dag cukini,
    25 dag dyni (po obraniu),
    2 duże jajka,
    5-6 czubatych łyżek mąki pszennej,
    Sól,
    pieprz,
    olej do smażenia

Placki ziemniaczano- cukiniowo- dyniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obrane ziemniaki ścieramy na najdrobniejszych oczkach, dodajemy mąke oraz jajka, doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy. Do masy dodajemy dokładnie umytą i startą na grubych oczkach cukinię oraz obraną, pozbawioną nasion i miękkiego miąższu i startą na drobnych oczkach dynię, mieszamy. Na rozgrzanym oleju smażymy z obu stron na rumiano średniej wielkości placki. Podajemy gorące, polane gęstą śmietaną i posypane cukrem.

Porady

Placki można podać również z sosamin np. grzybowym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy