Placki ziemniaczane z piekarnika z sosem kurkowym

4.5 (167 ocen)

  • 45 min

Dietetyczna wersja tradycyjnego dania. Idealne dla osób, które tak jak ja nie lubią smaku tłuszczu w tradycyjnych plackach ziemniaczanych. Do tego placki te są o wiele zdrowsze i bardziej chrupiące.

  • 45 min

Składniki:

  • Placki ziemniaczane:
    Ziemniaki ( ilość dostosować do ilości osób)
    Cebula
    Jajko
    Mąka

    Sos kurkowy:
    200 g kurek
    150 ml śmietany 30%
    1/2 pęczka natki pietruszki
    1/2 cebuli
    2 ząbki czosnku
Wystaw ocenę:

4.5 (167 ocen)

Zobacz również:

Placki Placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane z piekarnika z sosem kurkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Placki po wyciągnięciu z piekarnika 1. Placki ziemniaczane:

    Ziemniaki obieramy i trzemy na tarce na grubych oczkach. Cebulę kroimy w kostkę.

    Do ziemniaków i cebuli dodajemy jajko, łyżkę mąki oraz vete i pieprz.

    Przygotowaną masę wykładamy na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia, formując kształt placków.
  • Placki gotowe do jedzenia 2. Blaszkę wkładamy do nagrzanego do 200oC i pieczemy od 20-30 min – do uzyskania rumianego koloru.
  • Sos kurkowy 3. Sos kurkowy:
    Na rozgrzanej oliwie z oliwek lekko podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę.

    Po kilku minutach dodajemy oczyszczone kurki i podsmażamy ok. 7 – 10 min. W międzyczasie solimy.

    Zalewamy śmietaną i podgrzewamy na małym ogniu, pod przykrywką przez ok 3 – 5 min. W międzyczasie dodajemy pokrojoną natkę pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować