Placki ziemniaczane z gofrownicy

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Może mniej chrupiąca ale pyszna i zdrowsza wersja placków ziemniaczanych.
Placki ziemniaczane z gofrownicy.
Podane w towarzystwie sosu na bazie jogurtu z koperkiem czosnkiem papryką czerwoną i kiełkami rzodkiewki.

  • 40 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 600 g obranych ziemniaków
    Średniej wielkości marchew
    Mała cebulka
    Ząbek czosnku
    Jajko
    1/3 szklanki mąki
    Łyżeczka soli
    Pół łyżeczki pieprzu
    Łyżka oleju
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Placki

Placki ziemniaczane z gofrownicy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki oraz marchew obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę oraz ząbek czosnku ścieramy na drobnej tarce.

    Powyższe składniki łączymy w misce z jajkiem mąką solą i pieprzem. Masę ziemniaczaną dokładnie wyrabiamy.
    Gdy się klei jest gotowa.

    Na rozgrzaną gofrownicę układamy porcję ciasta ziemniaczanego i pieczemy około 10-15 minut.
    Gdy placki nabrały ładnego złotego koloru i da się je ściągnąć bez problemu są gotowe.

    Sos:
    Mały kubek jogurtu naturalnego
    Pół pęczka posiekanego koperku
    Ćwierć papryki czerwonej pokrojonej na drobną kostkę
    Ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
    Sól pieprz do smaku.

    Wszystkie składniki łączymy ze sobą i odkładamy na około godzinę do lodówki.

    Na placki układamy porcję sosu.
    Górę posypujemy kiełkami.

    SMACZNEGO.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kiełki Warzywa Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować