Placki ziemniaczane po zbójnicku

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 3 osób

Klasyczne placki ziemniaczane z dodatkiem przesmażonego boczku i wędzonego sera

  • 45 min
  • Dla 3 osób

Składniki:

  • ok. 600 gram ziemniaków
    2 czubate łyżki mąki
    1 duże jajko
    1 średnia cebula
    sól
    pieprz
    Wędzony żółty ser lub oscypek według uznania
    300 gram boczku wędzonego parzonego
    Olej do smażenia

Placki ziemniaczane po zbójnicku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki i cebulę obrać i zetrzeć na tarce, dodajemy przyprawy mąkę i jajko dokładnie mieszamy.
  • 2. Następnie na dobrze rozgrzany tłuszcz nakładamy po dwie łyżki masy ziemniaczanej formując placki. smażymy z każdej strony na złoty kolor
  • 3. Boczek kroimy w kostkę lub cienkie paseczki i przesmażamy na suchej patelni.
    Ser zetrzeć na tarce.
  • 4. Na każdy placek nakładamy podsmażony ciepły boczek, posypujemy startym serem.
    Możemy dodatkowo chwilkę zapiec w piekarniku.
    Podajemy z gęstą kwaśną śmietaną.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy