Placki ziemniaczane

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Tradycyjne placki ziemniaczane.

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
    1 mała cebula,
    pęczek natki pietruszki,
    2 jajka,
    2 ząbki czosnku,
    3 łyżki mąki pszennej,
    sól i pieprz do smaku,
    łyżeczka pieprzu ziołowego,
    olej do smażenia.

Placki ziemniaczane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Miskę lekko przechylamy na bok, ziemniaki zbieramy z jednej strony miski, tak aby zebrał się płyn.
    Płyn zlewamy.
    Cebulę obieramy i kroimy w koteczkę.
    Natkę pietruszki szatkujemy.
    Czosnek przeciskamy przez praskę.
    Do ziemniaków dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy.
    Na patelnię wlewamy olej rozgrzewamy i smażymy placuszki z obu stron na złoty kolor.
    Podajemy z ulubionymi sosami lub dodatkami.

    Smacznego ;)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy