Placki z zielonego groszku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Groszek ugotować, odcedzić i przestudzić. Wrzucić 2/3 groszku do miski i zblendować. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Dodać do groszku. Wbić jajko i wsypać płatki owsiane. Dobrze posolić, dodać resztę groszku i posiekaną miętę, i wyrobić całość na jednolitą papkę. Odstawić na jakieś 10 - 15 minut, aż płatki wchłoną nieco wilgoci. Jeśli po tym czasie masa będzie nadal zbyt mokra, można dosypać jeszcze ze 2 łyżki płatków owsianych. Masa, chociaż klejąca, powinna mieć taką konsystencję, by dało się z niej formować zręczne kotleciki. Na patelni rozgrzać olej i usmażyć kotleciki z obu stron. Podawać z sosem jogurtowo-miętowym albo jogurtowo-czosnkowym.
Komentarze