Placki z zielonego groszku

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

te kotlety to fajna alternatywa dla tradycyjnej kuchni

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki:
    (na około 10 sztuk):
    400 g mrożonego zielonego groszku
    3 - 4 ząbki czosnku
    1 cebula
    1 jajko
    7 - 9 łyżek płatków owsianych
    1 pęczek mięty
    sól, pieprz
    olej do smażenia najlepiej kokosowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Placki

Placki z zielonego groszku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kotlety z groszku 1. Groszek ugotować, odcedzić i przestudzić. Wrzucić 2/3 groszku do miski i zblendować. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Dodać do groszku. Wbić jajko i wsypać płatki owsiane. Dobrze posolić, dodać resztę groszku i posiekaną miętę, i wyrobić całość na jednolitą papkę. Odstawić na jakieś 10 - 15 minut, aż płatki wchłoną nieco wilgoci. Jeśli po tym czasie masa będzie nadal zbyt mokra, można dosypać jeszcze ze 2 łyżki płatków owsianych. Masa, chociaż klejąca, powinna mieć taką konsystencję, by dało się z niej formować zręczne kotleciki. Na patelni rozgrzać olej i usmażyć kotleciki z obu stron. Podawać z sosem jogurtowo-miętowym albo jogurtowo-czosnkowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować