Placki z płatkami owsianymi

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

To słodkie placuszki z płatkami owsianymi, z dodatkiem jabłek i kefiru. Przepyszne w smaku, zdrowe i sycące danie.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 3/4 szklanki płatków owsianych górskich
    2/3 szklanki mąki
    2 łyżki cukru
    1 łyżeczka cukru wanilinowego
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 szczypta soli
    1 szklanka kefiru
    1 jajko
    1 jabłko
    olej rzepakowy do smażenia
    cukier puder

Placki z płatkami owsianymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przesianą mąkę mieszamy z cukrem, cukrem wanilinowym, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli.
  • 2. W większej misce miksujemy kefir z jajkiem. Dodajemy mąkę z dodatkami i łączymy mikserem. Dosypujemy płatki, mieszamy łyżką i odstawiamy na około 20 minut, żeby płatki zmiękły.
  • 3. Obrane jabłko ścieramy na tarce o dużych oczkach i dodajemy do masy.
  • 4. Placuszki smażymy na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju, na złoty kolor. Gotowe posypujemy cukrem pudrem.

Porady

Jeśli przygotowujemy te placuszki dla dzieci, polecam użyć silikonowych foremek do smażenia o ulubionych przez dzieci kształtach.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy