Placki z kukurydzy z sosem jogurtowym

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszne, odrobinę słodsze placki z kukurydzy, podane z ostrzejszym sosem jogurtowym.

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Placki:

    Kukurydza - 2 puszki

    Cebulka - 1

    Papryczka chilli - 1

    Garść posiekanej natki pietruszki

    Garść posiekanej świeżej bazylii

    Kasza kukurydziana - 3 łyżki

    Mąka kukurydziana - ok. 4 łyżki

    Soda oczyszczona - 1 łyżeczki

    Jajka - 2

    Sól

    Pieprz

    Sos:

    Jogurt naturalny

    Sok z cytryny -3 łyżeczki

    Papryczka chilli w proszku

    Bazylia suszona

    Pieprz

    Sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Placki

Placki z kukurydzy z sosem jogurtowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sposób przygotowania:
    Z każdej puszki wyjmujemy ok. 1/3 ziaren kukurydzy, resztę blendujemy w blenderze na gładką masę. Dodajemy papryczkę chilli oraz cebulę i blendujmy. Przekładamy do miski i mieszamy z pozostałymi ziarnami kukurydzy. Mąkę i kaszę mieszamy z sodą oczyszczoną. Jajka ubijamy mikserem w osobnej misce. Masę kukurydzianą łączymy z jajkami i mąką. Dodajemy natkę oraz bazylię i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Jeśli cisto jest zbyt rzadkie, dodajemy mąki.
    Placuszki smażymy na rozgrzanym oleju, na złoty kolor.
    Jogurt mieszamy z sokiem z cytryny, chilli oraz resztą przypraw. Powinien być dość ostry.
    Placuszki podajemy z jogurtem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kukurydza

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować