Placki z kukurydzy z sosem jogurtowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Sposób przygotowania:
Z każdej puszki wyjmujemy ok. 1/3 ziaren kukurydzy, resztę blendujemy w blenderze na gładką masę. Dodajemy papryczkę chilli oraz cebulę i blendujmy. Przekładamy do miski i mieszamy z pozostałymi ziarnami kukurydzy. Mąkę i kaszę mieszamy z sodą oczyszczoną. Jajka ubijamy mikserem w osobnej misce. Masę kukurydzianą łączymy z jajkami i mąką. Dodajemy natkę oraz bazylię i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Jeśli cisto jest zbyt rzadkie, dodajemy mąki.
Placuszki smażymy na rozgrzanym oleju, na złoty kolor.
Jogurt mieszamy z sokiem z cytryny, chilli oraz resztą przypraw. Powinien być dość ostry.
Placuszki podajemy z jogurtem.
Komentarze