Placki z Kiszonej Kapusty

5 (187 ocen)

  • 15 min
  • Dla 9 osób
  • Łatwy

Bieszczadzkie placki tzw.Fuczki zagościły dziś u mnie na obiad,mówię Wam pyszne :-)

  • 15 min
  • Dla 9 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 9 szt.

    300 g kapusty kiszonej
    1 marchewka
    3\4 szkl.mleka
    1 jajko L
    1 szkl.mąki pszennej
    sól i pieprz do smaku
    majeranek
    kminek ja akurat nie lubię,więc nie daje

    Sos:

    3 łyżeczki śmietany kwaśnej lub jogurtu naturalnego
    3 łyżeczki majonezu
    1 ząbek czosnku
    garść posiekanego koperku

    Dodatkowo:

    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

5 (187 ocen)

Zobacz również:

Placki

Placki z kiszonej kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Placki z Kiszonej Kapusty. 1. Kapustę odcisnąć z soku i drobno pokroić,marchewkę obrać,umyć zetrzeć na tarce i dodać do kapusty.
    Do miski przesiać mąkę,wlać mleko,wbić jajko i całość zmiksować na jednolite ciasto,następnie wrzucić kapustę z marchewką,przyprawy do smaku,wymieszać.
    Smażyć na patelni(ciasto nakładać łyżką stołową),na oleju,z obu stron do zarumienienia, po usmażeniu odkładać na papierowy ręcznik.
    Podawać z sosem czosnkowym.
    Wszystkie składniki na sos wymieszać,razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem,odstawić do lodówki,żeby sos się przegryzł.
    Przepis pochodzi z Grup Kulinarnych.

Porady

Szybki i tani postny obiad jak i również smaczna kolacja.Placuszki są równie smaczne na zimno bez sosu,lub można skomponować własny ulubiony sosik.Bardzo mi smakowały,robiłam je pierwszy raz,jak dla mnie są nawet smaczniejsze jak placki ziemniaczane ;-)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować