przepis na smaczne placki z sezonowych cukinii z mojej działki :)
15 min
Składniki:
1 duża cukinia albo 2 małe
1 jajko
100 ml mleka
około 4 łyżki mąki pszennej
koperek,
szczypiorek
sól, pieprz, czosnek granulowany
odrobinę maggi - jeśli ktoś lubi sos sojowyolej do smażenia
Placki z cukinii i koperkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukinię wraz ze skórką ścieramy na tarce. Solimy i odstawiamy na kilka minut aby cukinia puściła zbędny sok.
2.W tym czasie przygotowujemy ciasto naleśnikowe. Mieszamy jajko, mleko i mąkę. Do ciasta naleśnikowego dajemy odciśnięte z soku cukinię, doprawiamy koperkiem, szczypiorkiem, solą i pieprzem, czosnkiem granulowanym.
3.Smażymy na rozgrzanym oleju placki z obu stron. (1 placek to około 1 łyżki stołowej cukinii z ciastem).
Komentarze