Placki z cukinii

0 (0 ocen)

  • 60 min

Proste w przygotowaniu placuszki z tartej cukinii. Sycące, idealne na samodzielną przystawkę. Dodatki właściwie dowolne - może to być po prostu jogurt grecki choć wybornie smakują z pomidorowym chutney'em.

  • 60 min

Składniki:

  • - 2 cukinie
    - 3 jajka przepiórcze
    - 3 łyżki bułki tartej z siemieniem lnianym
    - 2 łyżki tartego parmezanu
    - 1/2 łyżeczki soli himalajskiej
    - świeżo zmielony pieprz kolorowy
    - olej rzepakowy do smażenia

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Bułki Placki

Placki z cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinię umyłam, odcięłam końcówki i starłam na tarce o grubych oczkach. Przełożyłam do miski i posypałam solą, odstawiłam na 10 minut. Po tym czasie odcisnęłam cukinię z nadmiaru wody i połączyłam z jajkami, bułką tartą i tartym parmezanem. Wymieszałam i doprawiłam świeżo zmielonym pieprzem.
  • placki z cukinii 2. Rozgrzałam patelnię z łyżką oleju rzepakowego i łyżką nakładałam niewielkie placuszki. Smażyłam placuszki na średnim ogniu po około 2-3 minuty z każdej strony. Podawałam z chutney z pomidorów, szalotki i jabłka.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Parmezan Jajka przepiórcze

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować