Proste w przygotowaniu placuszki z tartej cukinii. Sycące, idealne na samodzielną przystawkę. Dodatki właściwie dowolne - może to być po prostu jogurt grecki choć wybornie smakują z pomidorowym chutney'em.
Placki z cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukinię umyłam, odcięłam końcówki i starłam na tarce o grubych oczkach. Przełożyłam do miski i posypałam solą, odstawiłam na 10 minut. Po tym czasie odcisnęłam cukinię z nadmiaru wody i połączyłam z jajkami, bułką tartą i tartym parmezanem. Wymieszałam i doprawiłam świeżo zmielonym pieprzem.
2.Rozgrzałam patelnię z łyżką oleju rzepakowego i łyżką nakładałam niewielkie placuszki. Smażyłam placuszki na średnim ogniu po około 2-3 minuty z każdej strony. Podawałam z chutney z pomidorów, szalotki i jabłka.
Komentarze